Étcsokoládés mákgolyó recept (vegán, laktózmentes, gluténmentes).
Hozzávalók:
- 100 g darált keksz / gluténmentes keksz
- 200 g darált mák
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- Édesítéshez opciók:
- 3 evőkanál méz (ha nem vagy vegán), vagy
- 3 evőkanál nád/kókuszvirágcukor
Én saját részemre nem édesítem semmivel, mert számomra a keksz és a növényi tej megédesíti annyira, ahogyan én szeretem. Adok hozzá annyi növényi tejet (pl. rizstej), hogy összeálljon masszív gombóccá. (A tej mennyisége nagyban függ a keksztől, így ez változhat. A tapasztalatom azt mutatja, hogy ha gluténmentes kekszet használok, akkor kevesebb folyadék kell hozzá.)
Ezt az összeállt gombócot fóliába csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy formázhatóbb legyen.
Csokoládébevonat:
- 20 db Zotter 100%-os étcsokoládé pasztilla (villanykörte)
- 6 evőkanál növényi tej
Az édesítés itt is ízlés szerint változhat! Ha gyerekek is fogyasztják, akkor adok hozzá 3 evőkanál nád/kókuszvirág cukrot.
Ha igazán különlegesre vágysz és szereted a kakaó kesernyés ízét (mint én), akkor a növényi tej enyhe édes íze is elég.
Gőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét a növényi tejben és ebben a masszában megforgatjuk a megformázott mákgolyókat. Villa vagy fogpiszkáló segítségével sütőpapírra helyezzük és az étcsokoládé megszilárdulása után gusztusosan tálaljuk (ha addig el nem fogyott). 😀
Ez a recept egy alaprecept. A fantáziádra bízva alakíthatod, kísérletet téve az ízlelőbimbóknak.
Tipp: A mák nagyon jól passzol a citrom ízével, így nyugodtan reszelhetsz bele citromhéját is. A másik nagy kedvencem a mák-meggy kombináció, a közepébe tehetsz akár meggyet is 😉
Egészségetekre! 😉