Van egy rossz szokásom. Ha a pékségben megérzem a friss kakaós csiga illatát, sohasem tudok ellenállni. S hiába finom és hiába esik abban a pillanatban nagyon jól, később mindig rájövök, hogy otthon, házilag kellett volna elkészítenem, mert az úgy az igazi.
Én nem ismerek olyan személyt, aki ne szeretné ezt a péksüteményt, így jó gondolatnak érzem, hogy megosszam Veletek az általam preferált receptet.Két kézzel gyúrt kelt tésztából, felturbózva egy kevés étcsokoládéval és jó alaposan meghintve porcukorral.
Ha összefutott a nyál a szádban, akkor görgess lentebb a receptért!
Hozzávalók:
Tészta:
- 1 tojás
- 2 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál félzsíros tejföl
- 50 dkg finomliszt
- 1 evőkanál puha vaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 2.5 dkg élesztő
Töltelék:
- 4 ek cukor
- 4 ek kakaópor
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 g étcsokoládé
Az étcsokoládés csiga elkészítése
Tészta:
Melegítsd elő a sütőt 200 fokon, légkeveréses fokozaton!
A cukrot keverd el a tejben, majd langyosítsd fel és morzsold bele az élesztőt, hogy az felfusson. A tészta többi hozzávalóját öntsd bele egy tálba és add hozzá az élesztő és tej keverékét is. Kezdd el összegyúrni a tésztát, ha ragad akkor adj még hozzá lisztet, ugyanis lágy, de egyáltalán nem ragacsos tésztát kell kapnod. Ha kész a tészta, akkor terítsd le egy konyharuhával és hagyd kelni körülbelül húsz percig. Ez idő alatt nyugodtan elkészítheted a tölteléket.
A cukrot, a vaníliás cukrot és a kakaóport dolgozd össze. Az étcsokoládét vágd apró darabokra és add hozzá a száraz kakaós cukorhoz. Ha van otthon vaníliarudad vagy rumaromád, akkor nyugodtan megbolondíthatod velük töltelék ízét. Érdemes megkóstolnod mielőtt felhasználod, nehogy a csokoládétól keserű legyen.
Ha megkelt a tészta, egy lisztezett deszkán óvatosan fél centi vastagságúra és téglalap alakúra nyújtsd ki, majd kend meg olvasztott vajjal és szórd rá a tölteléket. Ha marad olvasztott vajad, azt nyugodtan rácsepegtetheted. Ne ijedj meg, ha nem lesz a töltelék a tésztán egyenletes, ez majd javul, amint feltekered.
A tésztát a hosszabbik oldalánál tekerd fel és vágd 1,5-2 ujjnyi vastagságú szeletekre. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd 10-12 perc alatt süsd készre a csigákat. Melegen, porcukorral tálald!
TIPP: ha nem szeretnél kínlódni a csigák felszeletelésénél, akkor használj kés helyett fogselymet!