Vannak olyan napok, amikor egyáltalán nincsen kedvem túlkombinálni a sütés-főzést. Ilyenkor nyúlok azokhoz az alapreceptekhez, mint amilyen a csokis rolád, amiket 2019-ben sokan kezdenek elfelejteni, mert már nem olyan trendi ezeket pakolni az asztalra.
Nos, ha őszinte akarok lenni, az én konyhai szótáramban egyáltalán nem szerepel ez a szó, sem a kinézet. Engem egyedül az érdekel, hogy valami finom-e vagy sem. Márpedig ez a hagyományos csokoládés rolád rettentő finom. Éppen ezért hoztam el Nektek ezt az egyszerű, de annál ízletesebb receptet. Bátran készítsétek el az ehhez hasonló édességeket is a vendégeknek és a családnak, mert biztos, hogy nem érkezik rá panasz. Szó, ami szó a menő pop cake és quesadilla receptek után itt a nagyiféle csokis tekercs!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 db nagyobb tojás
- 150 g búza finomliszt
- 150 g cukor
- 5 dkg cukrozatlan holland kakaópor
A töltelékhez:
- 60 g étcsokoládé, vagy csokipasztilla
- 300 g vaj
- 400 ml mandulatej (nyugodtan használhatsz tehéntejet is, de a mandulatej nagyon különleges ízt kölcsönöz neki)
- 3 db tojássárgája
- 20 g búza finomliszt
- egy vaníliarúd kikapart magjai (helyettesítheted 2 csomag vaníliáscukorral is)
- 20 dkg nádcukor
- rumaroma ízlés szerint
A csokis rolád elkészítése
Tészta:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Válaszd szét a tojásokat és a fehérjét kezdd el habbá verni. Amikor már kezd jó lenni az állaga add hozzá a cukrot és verd kemény, fényes habbá. Óvatosan add hozzá a tojássárgájákat és egy szita segítségével nagyobb adagokban a lisztet, majd a kakaóport is. Keverd csomómentesre, aztán egy sütőpapírral kibélelt, nagyobb méretű tepsibe öntsd bele a masszát. Körülbelül 15-17 perc alatt süsd készre és még azon nyomban tekerd fel – természetesen a papírral együtt -!
Krém:
Az étcsokoládét törd össze és vízgőz felett olvaszd meg. Ha levetted a tűzről várd meg, amíg langyosra hűl és csak ezután keverd hozzá a vajat, a vaníliát, a rumaromát és tedd hűtőbe.
A tejet, a cukrot, a lisztet és a tojássárgájákat szintén csomómentesre keverd el, majd alacsony lángon folyamatos keverés mellett puding állagúra sűrítsd be. Takard le egy fóliával, majd tedd a hűtőbe.
Az étcsokoládés masszát habverővel verd habosra, majd ha a puding is kihűlt keverd hozzá. A piskótát tekerd ki, kend meg a krém háromnegyedével és óvatosan ismét tekerd fel. Figyelj rá, hogy a tészta ne törjön meg! A sütemény külsejét kend meg a maradék krémmel és szórd meg kakaóporral vagy olvasztott csokoládéöntettel.
Díszítheted fagyasztott vagy friss gyümölcsökkel egyaránt!
Kiemelt kép: Pinterest