Ha Te sem vagy képes ellenállni egy tál tejberizsnek, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld a csokoládés tejberizst. Ez a hagyományos finomság már hosszú évek óta hódítja meg a gyermekek és felnőttek szívét egyaránt.
Elfogyaszthatjuk reggelinek, vacsorának, de egy tányér leves után is nagyon jól esik. Laktató és ízletes, sokunk kedvence, de ezt az étcsokoládés opciót mégis alig készítették el. Én imádok kísérletezni a tradicionális édességekkel, így a minap kedvet kaptam a tejberizst feldobni. Sok-sok csokoládét és egy lágy málnahabot hívtam segítségül.
Hozzávalók a csokoládés tejberizshez
- 25 dkg rizs
- 2 evő kanál kakaópor
- 2,5 dl víz
- 6 dl tej
- 1 dl tejszín
- 2 csomag vaníliás cukor
- 4 evő kanál nádcukor vagy méz
- egy csipet só
- 5 dkg Cacao Hunters 100%-os kézműves étcsokoládé
Hozzávalók a málnahabhoz
- 25 dkg málna
- 10 dkg porcukor
- 3 nagy tojás fehérjéje
- frissen facsart citromlé ízlés szerint
Az étcsokoládés tejberizs elkészítése
A rizst öntsd fel a 2,5 dl vízzel, adj hozzá egy csipet sót, majd alacsony lángon, gyakori kevergetés mellett főzd addig, amíg fel nem szívja a folyadék egészét. Ezután öntsd fel a tejjel, add hozzá a vaníliás cukrot, majd szintén gyakori kevergetés mellett főzd addig, amíg megfelelően krémes állagot nem kapsz.
Amint eléggé megpuhult a rizs, öntsd hozzá a tejszínt és az előzőleg apróra vágott étcsokoládé kockákat és főzd tovább, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad.
A málnahab
A tojásfehérjéket kezdd el verni, majd fokozatosan add hozzá a cukrot és a néhány csepp citromlevet, amíg kemény hab nem lesz. Ha nem elég édes, akkor nyugodtan adj még hozzá cukrot. Ezután mehet bele a málna. Addig verd tovább, amíg a gyümölcs teljesen össze nem törik, majd tedd hűtőbe!
A tejberizst fogyaszthatod lehűtve és melegen is, de előbbinél érdemes még némi tejjel felönteni, hogy ne ragadjon össze, ugyanis a kihűlés folyamata alatt a rizs még magába szív folyadékot. Fogyasztás előtt pakold meg alaposan a hideg málnahabbal!
TIPP: a málnahab tetejére szórj még étcsokoládé reszeléket!