A amerikai Taza-t Alex Whitmore alapította, aki a mexikói Oaxaca-ban kóstolt először kővel őrölt kakaóból készült csokoládét. Annyira lenyűgözte a kővel őrölt kakaó ízvilága, hogy elhatározta, hogy csokigyárat alapít Somerville-ben.
Alex megtanulta hogyan lehet kézzel vésett gránit őrlőköveket készíteni, hogy kevésbe feldolgozott csokoládét csinálhasson. 2005-ben a feleségével, Kathleen Fultonnal, hivatalosan is elindították a Taza-t. Kathleen azóta is a Taza fő tervezője, ő tervezte az összes termék megjelenését és kinézetét.
A Taza az etikus kakaó beszerzés és felvásárlás úttörője. Ők voltak az elsők az USA-ban, akik hozzájárultak a Direct Trade tanusítvány program létrehozásához. A termelőkkel közvetlen kapcsolatot tartanak fenn és magas prémiumot fizetnek a Fair Trade árakhoz képest. Csak olyan termelőkkel dolgoznak együtt, akik megbecsülik a munkásaikat és odafigyelnek a környezetvédelemre is.
A Taza tökéletesen finomítatlan és kővel őrölt kakaóból készíti a bean-to-bar csokoládékat a massachusettsi Sommerville-ben. A Taza sajátos csokoládé készítési eljárásának köszönhetően a kakaó nyers íze akadálytalanul megmarad az elkészült kézműves étcsokoládéban is.
Tradícionális mexikói malomköveket (molinokat) használnak a kakaó őrléséhez. A kézzel vésett malomkövek megőrzik a ragyogó, gyümölcsös zamatát a kakaóbabnak és elősegítik a páratlanul merész, szemcsés csokoládé létrejöttét.
Aki már kóstolta a Taza étcsokoládéit, az tudja, hogy mennyire egyedi a csokik szemcsés, gyümölcsös és enyhén füstös, kesernyés ízvilága.