Amióta Csabával együtt dolgozok az étcsokoládé szenvedélyen, azóta kísért azaz érzés, hogy megosszam veletek azokat a recepteket, amikhez étcsokoládét használok.
Nincs is erre jobb alkalom, mint október 16., a Kenyér Világnapja. Ez a nap alkalmat ad arra, hogy megemlékezzünk a gabonát megtermelő gazdálkodókról és pékekről. A „ Fiat panis.” latin jelmondat, aminek a jelentése „Legyen kenyér!”, rávilágít ennek az alkalomnak a valódi céljára, lényegére, hogy ez minden ember számára legyen elérhető. Ezért ezen a napon a pékek adományaikkal segítenek a rászorulókon.
Ez életem első receptírása, ami számomra nem könnyű, mivel én sosem mérek, hanem mindent érzésre, ízlésem szerint készítek. Remélem tetszeni fog nektek ez a recept és bátran kipróbáljátok. Ezzel a recepttel kb. 2 éve találkoztam és a saját ízvilágom szerint átírtam, alakítgattam. Fontos volt számomra, hogy így elsőnek egy olyan receptet hozzak nektek, amihez nincs szükség mérlegre, csak 1 bögrére, ez megkönnyíti kicsit a dolgunkat.
Vágjunk bele!
A banánkenyér recept
Amire szükséged lesz:
-
1 kis tál
-
1 keverőtál
-
1 villa
-
1 keverőlapát vagy fakanál (ami kéznél van)
-
valamilyen forma ( őzgerinc/ jénai/ tortaforma)
-
sütőpapír
Hozzávalók:
-
2-3 érett banán
-
½ bögre olaj
-
1 bögre növényi tej (bármelyik, ami a kedvenced)
-
1 bögre liszt
-
1 bögre zabpehelyliszt
-
1 bögre dió ( mandulával, aszalt gyümölcsökkel is nyugodtan kipróbálhatod)
-
1 sütőpor
-
fél bögre nádcukor (ha nagyon édesszájú vagy akkor 1 bögrével tegyél bele nyugodtan)
-
1 csipet só
-
1 tk. fahéj
A tetejére:
-
étcsokoládé
-
növényi tej
-
dió darabkák
Elkészítés
-
Melegítsd elő a sütőt. (Én légkeverésen szoktam sütni 190-en fokon. De sütőnként ez eltérhet.)
-
A kis tálban törd össze villával a banánokat.
-
A keverőtálba öntsd a liszteket, cukrot, sót, sütőport, fahéjat.
-
Ehhez öntsd az olajat és keverd össze, majd folyamatosan töltsd hozzá a növényi tejet. Ha sima a masszád add hozzá a banánt és a diót, keverd a masszával össze. Sűrű állagúnak kell, hogy legyen. Ha nem az, tölts még nyugodtan hozzá növényi tejet.
-
A sütőpapírral bélelt formádba öntsd a masszát. Miután betetted a sütőbe, tegyél a tetejére sütőpapírt, hogy ne kapjon oda a teteje.
-
Süsd 40-50 percig. Villával vagy fogpiszkálóval tudod ellenőrizni, hogy jól megsült a belseje (viszonylag tisztán tudod belőle kihúzni).
-
Olvassz fel 1 tábla étcsokoládét 1 dl növényi tejben. Én még a forró banánkenyérre rá szoktam önteni és szórd meg a tetejét darált dióval. Ha kihűlt kiemelheted a formából és már csak az eltüntetése van hátra 😉
Egészségetekre!
LAnita